KALASTUS

Lupa-asiat kaudella 2024

Lunastamalla viehekalastusluvan voi harrastaa uistin-, vetouistelu- ja perhokalastusta.
Lupa on henkilökohtainen (uistelukilpailussa venekuntakohtainen)

Joroisselkä / Haapaselkä yhteislupa-alue, pinta-ala 4300 ha
Kausilupa 30€
Kuukausilupa 10€
Viikkolupa (7 vrk) 5€
(Ei vaparajoituksia)

Kilpailuluvat
Onkikilpailut (myös pilkkikilpailut) 0,35€ / osanottajat
Uistelukilpailut  5€ / venekunta

Lupien myynti:
TB-Etappi Joroinen, Mutalantie 1, puh. 017 571 193
www.kalakortti.com

Voit ostaa luvan myös maksamalla valitun luvan suoraan kalastusalueen tilille OmaSP Joroinen, FI89 4108 0011 3796 93. Merkitse viestikenttään luvanhaltijan nimi.

Lataa viehelupa-alueen kartta tästä (pdf)

Yhtenäislupa-alueen luvan voi ostaa myös kalakortti.com:in kautta.

Sysmäjärven osakaskunta
https://www.sysmajarvi.fi/

Maaveden osakaskunta
Maavesi kalastuskartta

Kolkonjärven osakaskunta
http://www.kolkonjarvi.fi/osak/Kolkonjarvi.pdf

Joroisten osakaskunta
https://www.sysmajarvi.fi/

Haapaselän osakaskunta
www.haapaselanosakaskunta.fi

Kalastusrajoitus.fi

Suomessa on laajat yleiskalastusoikeudet ja hyvät kalastusmahdollisuudet. Yleiskalastusoikeuksia ovat kalastonhoitomaksun oikeuttama viehekalastus yhdellä vavalla ja vieheellä sekä maksuttomat onginta, pilkintä ja silakan litkaus. Osassa vesistä kalastusta on kuitenkin rajoitettu. Kalastusrajoituspalvelusta löytyy tietoa, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla. Viranomainen on merkinnyt palveluun nykytiedon pohjalta vaelluskalavesistöt. Palvelusta löytyvät myös luonnonsuojelulain mukaiset kalastuskieltoalueet, vaelluskalavesistöjen muut kalastusrajoitukset ja ELY-keskusten uuden kalastuslain mukaiset kalastusta rajoittavat päätökset.
Kalastusrajoituspalvelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö yhdessä ELY-keskusten kanssa. Tiedot rajoituksista päivitetään palveluun arkipäivisin.
Linkki: https://kalastusrajoitus.fi

Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksu on monelle kalastajalle olennaisin kalastuslupa. Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, kun on täyttänyt 70 vuotta. Maksamisen tarpeen määrittää kalastajan syntymäpäivä, ei syntymävuosi. Onkimiseen, pilkkimiseen ja silakanlitkaamiseen ei tarvita kalastuslupia, vaan ne kuuluvat yleiskalastusoikeuksiin.
Kalastonhoitomaksulla voit kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata, mutta ei kaikilla vesillä: rajoituksia on rauhoitetuilla vesialueilla, erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai vaelluskalapitoisissa koski- ja virtavesissä. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa vapaa-ajan kalastukseen myös Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella meressä. Verkkopalvelusta Kalastusrajoitus.fi voi tarkistaa karttapohjalta kalastuskiellot sekä -rajoitukset koko Suomen laajuisesti.
Lisätietoa kalastonhoitomaksusta:
Lue lisää